Skip to content Skip to footer

Trendovi u dizajnu enterijera u 2024. godini

Trendovi u dizajnu enterijera neprestano se menjaju i razvijaju, a 2024. godina donosi raznovrsne inovacije koje će oblikovati način na koji se uređuju životni prostori. Sa fokusom na održivost, tehnologiju i lični stil, ovogodišnji trendovi reflektuju šire društvene promene i tehnološki napredak.

  1. Održivi materijali i dizajn

Održivost nastavlja da bude ključni faktor u dizajnu enterijera, sa sve većim naglaskom na korišćenje materijala koji su dorbi za okolinu. Reciklirano drvo, bambus, i prirodni tekstili poput lana i konoplje ponovo postaju sve popularniji u izradi nameštaja i dekoracija. Osim toga, težište se stavlja na dugovečnost proizvoda, promovišući ideju “kupi manje, ali boljeg kvaliteta”, što podstiče manju potrošnju i smanjenje otpada.

  1. Tehnološka integracija

Inteligentna domaćinstva odavno nisu novost, ali 2024. godina donosi još veći stepen integracije tehnologije u naše domove. Od pametnog osvetljenja koje se prilagođava našem raspoloženju i potrebama do naprednih sistema za upravljanje klimom, tehnologija se sve više stapa sa dizajnom enterijera, pružajući funkcionalnost bez narušavanja estetike prostora.

  1. Biophilic dizajn

Povezanost s prirodom je trend koji raste iz godine u godinu. Kako je u gradovima sve manje zelenih površina, potreba za zelenilom i osećajem prirode u domu je sve veća. Biophilic dizajn, koji teži stvaranju harmonije između prirodnih elemenata i ljudskog životnog prostora, postaje sve prisutniji. Ovo uključuje ne samo povećanje broja biljaka i količine prirodnog svetla u domu, već i upotrebu drugačijih materijala, tekstura i boja – inspirisanih prirodom, kao što su na primer zeleni i zemljani tonovi i teksture drveta.

  1. Fleksibilni i multifunkcionalni prostori

Pošto se način na koji živimo i radimo menja, menja se i naša potreba za određenim prostorima.  Multifunkcionalni nameštaj i prostori koji mogu lako da se prilagode različitim aktivnostima postaju sve važniji. Ovo uključuje krevete koji se pretvaraju u radne stolove, pregrade koje mogu da se pomeraju, i sobe dizajnirane da služe višestrukim svrhama. Kuhinje se takođe smanjuju, jer se sve više poručuje i jede napolju, a sve manje kuva.

  1. Lični stil

Dok neutralne palete i dalje imaju svoje mesto, 2024. godina donosi snažan povratak raznovrsnih boja u domove. Od hrabrih i živopisnih do sofisticiranih pastelnih tonova, sve je dozvoljeno, dostupno i poželjno ove godine. Naš savet bi ipak bio – ukoliko želite neke drugačije i jake bolje – neka to za početak bude u detaljima koje lako možete zameniti, poput jastučića i prekrivača.

 

Gradimo poverenje. Dambo Company.

Ova web stranica koristi kolačiće

Koristimo kolačiće (cookies) da bismo učinili da ova web stranica pravilno funkcioniše i da bismo mogli dalje da unapređujemo web lokaciju kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo, personalizovali sadržaj i oglase, omogućili funkcije društvenih medija i analizirali saobraćaj. Nastavljajući da koristite našu web stranicu, prihvatate upotrebu kolačića.