Skip to content Skip to footer

Prozračnost i svetlost: Ključ za uređenje malih stanova

Trendovi u uređenju kompaktnih životnih prostora konstantno evoluiraju, donoseći inovativna i praktična rešenja za optimizaciju prostora i unapređenje kvaliteta življenja. Poseban fokus stavlja se na povećanu prisutnost dnevne svetlosti koja, osim što dodaje estetsku vrednost, ima značajnu ulogu u promociji zdravijeg i ispunjenijeg života.

Važnost dnevne svetlosti

Dnevna svetlost zauzima centralnu poziciju u konceptu dizajna malih stanova. Studije pokazuju da prirodno svetlo može poboljšati raspoloženje, povećati produktivnost i smanjiti potrebu za veštačkim osvetljenjem, što dovodi do uštede energije. Prostor osmišljen da maksimalno koristi prirodnu svetlost ne samo da deluje prostranije i otvorenije, već i podstiče zdraviji ambijent za svoje stanare. Zbog toga Dambo Company posvećuje posebnu pažnju projektovanju stanova sa obiljem dnevne svetlosti, prevazilazeći tradicionalne standarde.  

Saveti za opremanje malih stanova koji će dodatno povećati količinu prirodnog svetla:
  • Staklene površine: Korišćenje ogledala i drugih reflektujućih površina suprotno od izvora prirodne svetlosti može pomoći u disperziji svetlosti kroz ceo stan, čineći ga svetlijim i vizualno prostranijim.
  • Boje i materijali: Primena svetlijih tonova i materijala koji reflektuju svetlost može doprineti stvaranju osećaja prozračnosti i otvorenosti. Predlažemo korišćenje pastelnih tonova, bele ili svetlo sive boje za maksimalno iskorišćavanje prirodne svetlosti. Takođe, preporučuje se i upotreba prozirnih zavesa ili roletni koje omogućavaju prolaz svetlosti, a istovremeno čuvaju privatnost.
  • Raspored nameštaja: Odaberite i organizujte nameštaj tako da ne blokira prirodno svetlo. Niski komadi nameštaja, plitke police i vitki, visoki elementi mogu doprineti očuvanju osećaja prozračnosti i svetlosti u prostoru.

Fokusiranje na maksimizaciju prirodnog svetla prilikom uređenja malih stanova ne samo da poboljšava estetiku prostora, već i njegovu funkcionalnost i zdravstvene prednosti. Prateći ove savremene pristupe, Dambo Company nastoji kreirati ambijente koji ne samo da izgledaju prostranije i svetlije, već i podstiču zdraviji i kvalitetniji način života. Investicija u dizajn koji favorizuje dnevnu svetlost predstavlja investiciju u blagostanje stanara, pružajući temelj za harmoničan i inspirativan dom.

Gradimo poverenje. Dambo Company.

Ova web stranica koristi kolačiće

Koristimo kolačiće (cookies) da bismo učinili da ova web stranica pravilno funkcioniše i da bismo mogli dalje da unapređujemo web lokaciju kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo, personalizovali sadržaj i oglase, omogućili funkcije društvenih medija i analizirali saobraćaj. Nastavljajući da koristite našu web stranicu, prihvatate upotrebu kolačića.